Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Kyyhky, joka palkittiin urhoollisuusmitallilla ja eläkkeellä
.
Lyhennelmä.
Lienee ensimmäinen eläin, joka on palkittu sotilasansioin.
I-maailmansodan aikana länsirintamalla syksyllä 1918, amerikkalainen jalkaväkipataljoona lähti hyökkäystehtäväänsä Argonnen rintamalla ja joutui saksalaisten saartamaksi.
Pataljoona taisteli saarrettuna, kärsi niin omien tykistöiskuista kuin vihollisenkin. Joukot hupenivat lopulta parin joukkueen vahvuiseksi ja epätoivo ruuan ja ammuksien lähetessä loppuaan oli suuri.
Kaikki viestiyhteydet olivat vioittuneet ja tuhoutuneet, ainoata viestivälinettä edustivat joukon seitsemän viestikyyhkystä.
New Yorkista kotoisin oleva viestimies Omer Richards oli saanut tehtäväkseen kantaa seitsemän kyyhkysen kuljetuskoria. Hän sai pataljoonan komentajalta viestilappuja kaksi kappaletta ja lähetti linnut matkaan, kohti kotilakkaansa.
Seuraavana päivänä lähetettiin, nyt vain yksi kyyhkynen, apua ei kuulunut.
Uudet kyyhkyset lähetettiin seuraavana päivänä, ilman tulosta.
Seuraavana päivänä majuri Whittlesey, komentaja kutsui luokseen kyyhkyshäkin hoitajan. Oli jäljellä enää yksi kyyhkynen nimeltään Cher Ami, Rakas Ystävä.
Sanoma kiinnitettiin kyyhkysen jalkaan ja sanomassa luki; Olemme suuntaan 276,4 Ckartan koordinaatit) kulkevan tien varrella.Oma tykistö ampuu keskitystä suoraan meihin. Taivaan tähden, lopettakaa se.
Omer Richards otti linnun käteensä ja heitti sen ilmaan. Se kierteli kaikkien nähden ylöspäin- ja istui läheisen murtuneen puun haaraan.
Miehet huusivat ja kiljuivat karkoittaakseen linnun, viimein onnistuen. Cher Ami lehahti lentoon ja suunnisti kohti kotiaan.
Saksalaiset havaitsivat linnun ja arvasivat sen viestinviejäksi. Mauserit paukkuivat yhteislaukauksina ja lintu otti suunnan etelään.
Kun Cher Ami lopulta pääsi divisioonan kyyhkyslakkaan, sen toinen jalka oli ammuttu pois, se oli menettänyt toisen silmänsä ja rintalasta oli murtunut. Viesti oli kuitenkin koskematon ja tykistötulitus lopetettiin välittömästi. Tämä kaikki senvuoksi, että lintu oli pyrkinyt sitkeästi kotiin ja näin tärkeä viesti meni perille.
Teostaan Cher Ami palkittiin ansioristillä ja eläkkeellä. Kuoltuaan se täytettiin ja sijoitettiin Smithsonian Instituoniin.
Edelläkirjoitettu perustuu dokumenttiaineistoon nimeltään: "I-maailmansodan etulinjassa."
Alkuteos:"World War I. Suomentaneet; Kaj Green, Heikki Karvonen ja Juhani Pietiläinen.

©2019 layout130 - suntuubi.com