Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Viestikyyhkyhistoriaa, n 5000 vuoden ajalta, tiivistettynä.

Kirjekyyhkyjä on käytetty viestintään jo 2900 eKr. muinaisessa Egyptissä. Farao sai kotiin palaavilta laivoilta ennakkoviestin tärkeistä vieraista. Lähi-idän Mesopotamiassa 2300 eKr. viestinviejät kantoivat mukanaan kyyhkyä: jos he joutuivat hyökkäyksen kohteeksi, heidän oli määrä vapauttaa kyyhky. Kotilakkaansa palaavan kyyhkyn merkitys oli siis: viesti menetetty, lähettäkää uusi! Kyyhkyillä on loistava suunnistuskyky, joka toimii niin yöllä kuin päivälläkin. Kotilakastaan pois vietynä lintu löytää erehtymättä takaisin jopa 800 kilometrin päästä; linnun matkanopeus on 60–100 kilometriä tunnissa ja se osaa myös ravita itsensä matkan varrella.


Kirjekyyhkyjen käytöstä kertoo tämäkin puukaiverrus vuodelta 1481


Maailman suurin tietotoimisto Reuters, aloitti toimintansa 1840-luvulla kyyhkysiä käyttämällä. Samuel Morsen kehittämä sähkölennätin oli otettu käyttöön samaan aikaan, mutta sanomalehdet olivat epäluuloisia uutta keksintöä kohtaan ja hyväksyivät vuoteen 1858 saakka ainoastaan kyyhkyspostia tai lähetin tuomaa postia. Reutersin menestyksekäs liike-idea perustui siihen, että tieto kulki varsinaiset välimatkat salamannopeasti lennättimellä ja vain viimeisen taipaleen näön vuoksi kyyhkypostina! Ranskan ja Preussin välisen sodan aikana v. 1870–71 Pariisin ollessa piiritettynä kaupungin viestiliikenne ulkomaailman kanssa hoidettiin kyyhkysillä. Vielä ensimmäisen maailmansodan aikaan v. 1918 Britannian ilmavoimilla oli tiedustelukäytössä 20 000 kyykystä ja 380 hoitajaa niille. Kyyhkyt pudotettiin lentokoneesta Ranskaan vihollisen selustaan pienillä laskuvarjoilla varustetuissa koreissa. Löytäjä saattoi toimittaa tietoja vihollisen liikkeistä Englantiin kirjoittamalla kyyhkyn mukaan kirjeen ja päästämällä sen lentoon.

Tiettävästi tälläkin vuosituhannella viestikyyhkyjä käytetään esim "vakoilulennokkeina".

Viestikyyhkyharrastus Euroopassa on jalkapallon jälkeen suosituin urheiluharrastus.

LAKKA.

Kasvatan lakassani viestikyyhkyjä. Ideologiani mukaan ainoastaan lentotulokset ratkaisevat parivalinnat.

En perusta väreihin, enkä mihinkään ulkoiseen seikkaan. Sekunttikello ratkaisee.

Huippulintujen kasvatuksessa on otettava huomioon paras mahdollinen, saatavillaoleva dieetti, loishäädöt, vitamiinit, rokotukset ja hyvä kivennäis- ja hivenaineiden saatavuus.

Lakkahygienia, päivittäinen juomavesien vaihto ja vuosisiivous desinfiointeineen kuuluvat asiaan.

Ennen pesintäkautta linnut loishäädetään.

Lentoharjoitukset pesintöjen jälkeen todennetaan Briconin Speedy-kilpailukellolla. Vain jatkuvasti varmasti ja nopeasti kotiinpalaava lintu on tuleva huippulintu.

Hyvä laumavietti ja suvunjatkamisvietti takaavat hyvän suorituksen. Nopeutta voidaan aina harjoitella.

Harjoitukset tapahtuvat siten, että ensin aloitetaan 5-10 kilometrin päästä parvilento, sitten 30km parvilento ja lopuksi 50 km parvilento.

Sadasta kilometristä linnut lähetetään yksittäin.

Minimiharjoitteet kilpailuja varten; nuoret linnut, 10-30km          5-10 kertaa

                                                                 50km              10-15 kertaa

                                                                 100 km            7-10 kertaa

                                               vanhat linnut  50 km            10 kertaa

                                                                  100km            10 kertaa

Lintu, jolla on useita yli 100 km:n lentoja, on valmis kilpailulintu.

Linnut loishäädetään, n kolme viikkoa ennen kilpailukautta. Loishäädön yhteydessä linnuille annetaan runsaasti valkosipuliöljyä.

Kilpailukauden päätyttyä yleisesti on myöskin sulkasato ja linnut saavat vitamiinitäydennyksen ja runsaasti valkosipuliöljyä.

Viestikyyhkyjen valmentaminen kilpailuun.

Nuoret linnut; nuorten lintujen kilpailuvalmennus aloitetaan yleensä huhtikuun aikana. Ennen harjoituksia nuorten on osattava laskeutua sputnikista lakkaan.

Nuori lintu ei osaa mennä sputnikkiin? Kaikki nuoret linnut eivät välttämättä heti opi miten sputnikista mennään sisään.

Laita sputnikin lentolaudalle jyviä, vehnää, ohraa tms, ei kuitenkaan maissia.

Maissi laitetaan sputnikin sisään, keltaiset maissinjyvät saavat lentolaudalle ruokailemaan laskeutuneen linnun helposti tavoittelemaan, sisään pudottautumalla, maissinjyviä, kyyhkyn suurta herkkua. Homma on onnistunut.

Ennen jokaista harjoitusta, siis perusharjoitusta ja ensimmäistä matkalentoa edeltävänä iltana linnuille annetaan vain puoli ruoka-annosta. Toinen puoli ruoka-annosta laitetaan valmiiksi kun linnut on laitettu kuljetuslaatikkoihin. Tällä menettelyllä nopeutetaan sisään lakkaan menemistä kun linnut kotiutuvat; siis lakassa on ruokaa ja vettä sekä kylpyvettä.

Perusharjoitus; nuoret linnut viedään n kahden kilometrin päähän kotilakastaan ja vapautetaan parvena. Vapauttamisen jälkeen arvioidaan lintujen lentoa, pysyvätkö parvessa vai lähteekö joku/jotkut linnut parvesta erilleen.

Perusharjoitus toistetaan muutamia kertoja.

Varsinainen matkalento; kilpailukello viritetään, nyt linnut viedään n kymmenen kilometrin päähän lakasta ja vapautetaan parvena.

Lakalle palattua tarkistetaan lintujen tuloajat. Näin lyhyen lennon perusteella ei oikeastaan voida tehdä tuloajoista juurikaan päätelmiä, tulokset ovat vain suuntaa-antavia.

Edelläoleva harjoite toistetaan parinviikon ajan 4-5 kertaa.

Seuraava matkalentoharjoitus; kilpailukello viritetään, Linnut viedään n kahdenkymmenen kilometrin päähän ja vapautetaan parvena.

Lakalla toimenpiteet kuten edellisessä mutta nyt voidaan jo kilpailukellosta päätellä, ketkä tulivat parvena ja ketkä yksitellen. Kuitenkin, vieläkään ei kovin perusteellisia johtopäätöksiä lentoaikojen suhteen pystytä tekemään.

Harjoite toistetaan 2-3 kertaa viikon aikana.

Seuraava matkalentoharjoitus; kilpailukello viritetään, Linnut viedään n viidenkymmenen kilometrin päähän ja vapautetaan parvena. Toimenpiteet ja lintujen suorituksen arviointi, kuten edellä.

Harjoite toistetaan 3-5 kertaa kahden viikon ajalla.

Viimeistelevä matkalentoharjoitus; kilpailukello viritetään, linnut viedään n sadan kilometrin päähän ja vapautetaan yksitellen n minuutin välein.

Lakalle palattua voidaan nyt tehdä jo kohtuullisen pitkällemeneviä johtopäätöksiä.

Kuka lensi nopeimmin, kuka teki oman suorituksensa ja ketkä lensivät parvessa.

Kolmannen harjoituksen jälkeen linnut ovat valmiita kilpailuun. Olen tähän mennessä käyttänyt harjoituksiin kuusi viikkoa ja linnut ovat valmiita kilpailusuorituksiin.

Tärkeää ns parvilentojen kohdalla on se, että harjoitteita tehdään mahdollisimman moneen suuntaan, ei siis harjoitella todennäköistä kilpailusuuntaa pelkästään.

Lintujeni kilpailutuloksia kaudelta 2008.

http://www.viestikyyhky.fi/index.php?action[]=IBrowsing::gotoFolder(336)

Ylläolevasta linkistä löydät muitakin -08 tuloksia, joissa lintuni ovat olleet mukana.

Kilpailutuloksia arvioidessa kannattaa ensisijassa kiinnittää huomiota yksittäisten lintujen suorituksiin, yli 1000 m/min on hyvä suoritus, 800-1000 m/min, tyydyttävä ja alle 800m/min korkeintaan tyydyttävä, tulihan se lintu kotiin.

Muistaa nimittäin pitää, että yksityistä suoritusta/kilpailua arvostellessa muuttuvia tekijöitä on paljon. Sateet, tuulet; vasta/myötätuuli, sade- ja ukkosrintamat, sumut jne. Kaikki vaikuttavat suoritukseen. Myöskin haukan hyökkäys voi osua linnun kohdalle ja näinollen lintu joutuu lentämään paljonkin sivuun reitiltään.

Alla linkki erääseen tapahtumaan;

http://munanetti.power-forums.com/tyoen-sankari-t2955.html


©2019 layout130 - suntuubi.com